grzane piwo na ból gardło

Innamoramento...

Temat: Fanklub Nataly Nowa, lepsza Natka - prześliczna i gładka!

taa do lekarza :rotfl:
Jak opstatnio byłem z 39* gorączką, z potwornym bólem gardła, ikaszlem, to szanowny Pan doktorem powiedział że nic ie nie jest i przepisał witaine c i rutinoskorbin ;) nawet na gorączkę nic nie dał.
Po tygodniu przeszło i obeszło sie bz antybiotyku, leczłem się domowymi sposobami .

Heh no cóż, ja niestety nie mam czasu na chorowanie przez tydzień ;)

Ja poszedłem i powiedziałem co mi jest i że w ciągu 2 dni mam być zdrowy :E

A domowe sposoby - działają u mnie jak mam tylko katar ;)


Własnie, domowe sposoby najlepsze... i choroby u mnie zazwyczaj trwają własnie od 3 do 4 dni. Po prostu pierwszy dzien trzeba sie napic ;) a pozniej grzac sie w pieleszach. popijając grzane piwo z sokiem i gozdzikami :P
Niestety u mnie domowe sposoby przy takich przypadkach juz nic nie zdziałają. A jeśli już tak to za długo to wszystko by trwało. A ja potrzebuje szybkiego powrotu do zdrowia :P
A i musze być trzeźwy 7 dni w tygodniu wiec taka kuracja odpada ;)

Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=149016



Temat: Przeziębienie
Na moje dzieci działa np. syrop z cebuli , albo gorące mleko z łyżką masła (taką sporą) . Jak to są początki choroby, czasem skutkuje Fervex.....
a ja, jak coś mnie zbiera to mąż robi mi grzane piwo z sokiem , herbatkę z rumem (to świetnie rozgrzewa) i do łóżeczka - he he jak nie pomoże to aspirynka , ibuprom .

a gdy ktoś traci głos - na ból gardła - do pół szklanki wody przegotowanej daje sie dużą łyżkę wody utlenionej i tym trzeba wypłukać gardziołko - szybka ulga i tak kilka razy dziennie ...

Źródło: kobitka.fora.pl/a/a,117.html


Temat: Bieganie w zimie
Ja biegam u nas po lesie w 4 pory roku :> Owszem, w zimę narzekałem na katar ale nie miałem problemów z poważniejszymi dolegliwościami typu ból gardła czy kaszel, wystarczy tylko uzbroić się w masę tych profilaktycznych bajerów jak te wymienione przez BTM'a krople, witaminę C, świeże owoce i grzane piwo Napewno ważnym aspektem takiego biegania jest odpowiedni ubiór, nie za ciepły bo po rozgrzewce można się spocić i zgrzać, a to nie sprzyja naszemu organizmowi. No i wiadomo, przed każdym bieganiem porządna rozgrzewka. 70% przygotowań do takiego biegu to jednak praca w domu :> Żeby zapobiec przeziębieniu
Źródło: sportywalki.pl/phpBB/viewtopic.php?t=5253


Temat: Brudy, brudy, brudy!!!
Drogi Szamanie Piotrusiu :D
ja do smarowania flejtuszkow uzywam wazeliny technicznej, bardzo szybko pod wpływem nawet niewielkiej temperatury robi sie miekka, trzymajac ja w rekach w momencie jest pólplynna, taka wazelinke wgniatam we flejtuszek tak zeby był cały w kolorze wazelinki tzn jest nasaczony wazelinką, a ładunek oczywiscie separuje przybitka filcowa, efekt jest taki ze kule 445 na flejtuszek (fakt ze nie wiem jaka ma grubosc) wciskam recznie bez uzycia impulsatora kinetycznego z naprowadzaczem recznym :D , i to samo jest w moim pistolcu skałkowym ktory wychwalam w opisie, ale tam jest krotsza lufka, zreszta w pedersoli lufa jest gładsza wewnatrz. efekt jest taki ze nagar w lufie jest jak smar
PS: czy grzane piwo dobrze robi na bol gardła???
Źródło: 212.122.221.133/viewtopic.php?t=10040


Temat: Przeziębienie, grypa...
rzeczywiście duszność moze być objawem astmy, ale trudnośći przy oddychaniu zwłaszcza przy dość intensywnym wysiłku występują również przy zapaleniu oskrzeli itp. Ja sam w grudniu tego roku mialem lekkie problemy z oddychaniem wlasnie podczas choroby(zapalenie gardła i oskrzeli-własna diagnoza )Problemy te ustąpiły gdy wyleczyłem wszystkie objawy choroby..
A odnośnie leczenia ''chorób przeziębieniowych'' mogę polecić moze się komuś przyda:
-na ból gardła, ja stosuję tabletki STREPSILS INTENSIVE ,ktore jako chyba jedyne w szybkim tempie leczą mnie z ostrego bólu gardła.
-na kaszel -syropek najlepiej pini albo tussipect
-na katar -sztyft do nosa z mentholem czy czymś w tym stylu
A dla rozgrzania dobre jest grzane piwo z sokiem i herbatki

I uwazam ze przy łagodnych chorobach dróg oddechowych nie należy stosować antybiotyków, poniewaz mogą przynieśc więcej szkody niż pożytku, mimo ze są często przepiswyanie przez lekarzy należy pamietac że leczą one infekcje bakteryjne a nie wirusowe.
Źródło: forums.rowery.org/viewtopic.php?t=3716


Temat: Choróbska, tabletki i cierpienie zwierząt.
Akurat przedwczoraj miałam okropny ból głowy, prawdopodobnie od zatok
Zawsze w takich sytuacjach myślę tęsknie o tabletkach i o tym, ile jeszcze wytrzymam. Jak dotąd, nie miałam takiego bólu, żebym wymiękła i łyknęła tabletkę. Nawet po cesarce, gdy wszystkim dziewczynom aplikowano dożylnie pyralginę, ja odmówiłam, bo wytrzymywałam bez trudu.
Poza tym mam kilka sposobów na ból, tu mówię o bólu głowy. Najlepszym jest sen. Jeśli to ból zatok, to sen pod kołdrą z wystawionym na zewnątrz nosem i niczym więcej. Oczywiście CZAPKA przy każdym wyjściu na zewnątrz, zwłaszcza gdy wieje wiatr. Inny sposób, super pomocny na moje bóle głowy, jak również na choróbska przeziębieniowo-grypowe, to grzane piwo z przyprawami korzennymi: imbir, cynamon, goździki. Można trochę dosłodzić, żeby gardła nie drażniło (przy suchym kaszlu, bo przy wilgotnym takie drażnienie jest potrzebne).
A wracając do Twojego pytania, Malroy, dla mnie taką granicą byłoby realne ryzyko utraty życia. Mojego lub kogoś z moich najbliższych. Tego jestem pewna. Ale być może ta granica leży bliżej.... Na pewno w przypadku zdrowia mojej córki.
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=1495


Temat: Fanklub Nataly Nowa, lepsza Natka - prześliczna i gładka!

Nieźle sobie wykombinowałaś, od mraumrau'a alimenty, a od O. mieszkanie :E

się ma głowę na karku :cool3: ;)


Nie ze mną te numery ... :cool: To ja sie ozenie bogato :P

wrobię Cię na dziecko :terefere: ;)


Natka kopsnij no tu wyciąg z konta to i ja pomyśle :E

mój wyciąg z konta to odstraszacz facetów :E


uu gorączke mam [:|] Nie ma co, idę do lekarza..

:glaszcze: idź, idź...kuruj się..


No przeca ona studentka, to pewnie biedna jak mysz kościelna - niech no lepiej poda wyciąg z konta rodziców, zobaczymy na jak duże wiano potencjalnie będziemy mogli liczyć. :P

dostanę 4 prosiaki...bedzie mięsa na rok :P


Swoją drogą - potwierdza się powiedzenie, że alkohol dobry na każdą chorobę - dostałem jakieś psikadło do gardła, patrzę na skład a tam- "preparat zawiera 35% etanolu" :E

:E


taa do lekarza :rotfl:
Jak opstatnio byłem z 39* gorączką, z potwornym bólem gardła, ikaszlem, to szanowny Pan doktorem powiedział że nic ie nie jest i przepisał witaine c i rutinoskorbin ;) nawet na gorączkę nic nie dał.
Po tygodniu przeszło i obeszło sie bz antybiotyku, leczłem się domowymi sposobami .


ogólnie chory facet to... [:|]


Własnie, domowe sposoby najlepsze... i choroby u mnie zazwyczaj trwają własnie od 3 do 4 dni. Po prostu pierwszy dzien trzeba sie napic ;) a pozniej grzac sie w pieleszach. popijając grzane piwo z sokiem i gozdzikami :P

tak czytam i se myslę....kiedys na bank sie na spotkaniu AA spotkamy :E :P

Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=149016


Temat: Imbir
Jest to bylina dorastająca do 1 m wysokości, wśród których rozróżnia się ok. 80 gatunków pochodzących z tropikalnej Azji i Oceanii. Roślina ma kłącze podziemne (o wielkości od 15 do 50 cm), płaskie, silnie rozgałęzione, z którego wyrastają łodygi, z dużymi, lancetowatymi liśćmi.
Ojczyzną imbiru są kraje azjatyckie.
Uprawiany głównie w Indiach, Malezji, Chinach i w Brazylii.

W kuchni :
Ma zastosowanie do wyrobu likierów. Słynne są pierniczki, ciasteczka i chleby imbirowe, znakomite są herbaty oraz popularne piwo imbirowe. Imbiru dodaje się również do wielu innych potraw, np. do sałatek owocowych, marmolad, sosów. Uszlachetnia też bardzo kwaśne mleko i chłodniki przyrządzane na podstawie zsiadłego mleka lub kefiru. Można go dodawać do czerwonej kapusty, do sosów ziołowych i owocowych, w których skład wchodzi wino. Imbir ma także duże zastosowanie przy wyrobie gatunkowych napojów alkoholowych. Jest on ważnym składnikiem proszku curry i wielu innych mieszanek. Dodaje się go do herbatników, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, grzanego wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków.

Dla zdrowia :
Imbir stanowi źródło otrzymywania leków przeciwreumatycznych, reumatyzm, alergię, choroby serca. Używany jest również do obniżenia ciśnienia i obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Na co dzień uśmierza ból głowy, koi rozstrój żołądka, łagodzi bóle menstruacyjne. Badaczom udało się potwierdzić niektóre właściwości lecznicze imbiru np. na obrzęki - zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie, reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Wskazane jest płukanie na bolące gardło i drapanie w gardle, łagodzi kaszel. Działa odkażająco i odświeżająco pozostawiając miły zapach w ustach - nudności i mdłości - przeciwdziała mdłościom po narkozie i chemioterapii. Działanie przeciwwymiotne preparatów otrzymanych z kłącza imbiru potwierdzone zostało w licznych badaniach klinicznych.

Ciekawostki :
Przedawkowanie imbiru może zepsuć nieodwracalnie smak potrawy. Dlatego należy stosować go z dużym umiarem.


Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=7841


Temat: Przyprawy kulinarne

IMBIR
Jest to bylina dorastająca do 1 m wysokości, wśród których rozróżnia się ok. 80 gatunków pochodzących z tropikalnej Azji i Oceanii. Roślina ma kłącze podziemne (o wielkości od 15 do 50 cm), płaskie, silnie rozgałęzione, z którego wyrastają łodygi, z dużymi, lancetowatymi liśćmi. Na końcach krótszych pędów kwiatowych występują gęsto kwiaty, wydzielające szczególnie piękny zapach. Imbir suszony jest zwykle produkowany z kłączy zbieranych po 8-10 miesiącach od posadzenia. Ojczyzną imbiru są kraje azjatyckie. W XIII wieku Arabowie przenieśli imbir do Afryki Wschodniej, Portugalczycy na początku XVI wieku - do Afryki Zachodniej, a Hiszpanie na wyspy Morza Karaibskiego. Uprawiany głównie w Indiach, Malezji, Chinach i w Brazylii.
Właściwości
Kłącze zawiera dużo olejków eterycznych, skrobię, estry, żywicę i substancje zwaną gingerolem, o ostrym, palącym charakterystycznym smaku.
Zastosowanie
Ma zastosowanie do wyrobu niektórych wędlin i likierów. Słynne są pierniczki, ciasteczka i chleby imbirowe, znakomite są herbaty oraz popularne piwo imbirowe. Imbiru dodaje się również do wielu innych potraw, np. do sałatek owocowych, marmolad, rosołu z kury, sosów, pasztetu i flaków. Uszlachetnia też bardzo kwaśne mleko i chłodniki przyrządzane na podstawie zsiadłego mleka lub kefiru. Można go dodawać do czerwonej kapusty, wszelkich pikantnych potraw z mięsa wieprzowego oraz do sosów ziołowych i owocowych, w których skład wchodzi wino. Imbir ma także duże zastosowanie przy wyrobie gatunkowych napojów alkoholowych. Jest on ważnym składnikiem proszku curry i wielu innych mieszanek. Dodaje się go do herbatników, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, grzanego wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków. Wchodzi w skład curry. Imbir stanowi źródło otrzymywania leków przeciwreumatycznych, reumatyzm, alergię, choroby serca. Używany jest również do obniżenia ciśnienia i obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Na co dzień uśmierza ból głowy, koi rozstrój żołądka, łagodzi bóle menstruacyjne. Badaczom udało się potwierdzić niektóre właściwości lecznicze imbiru np. na obrzęki zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie, reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Wskazane jest płukanie na bolące gardło i drapanie w gardle, łagodzi kaszel. Działa odkażająco i odświeżająco pozostawiając miły zapach w ustach nudności i mdłości przeciwdziała mdłościom po narkozie i chemioterapii. Działanie przeciwwymiotne preparatów otrzymanych z kłącza imbiru potwierdzone zostało w licznych badaniach klinicznych. Przedawkowanie imbiru może zepsuć nieodwracalnie smak potrawy. Dlatego należy stosować go z dużym umiarem.
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,288.html


Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto

Imbir


W kuchni Dalekiego Wschodu jest równie ważny jak sól. Słodko-ostry nadaje potrawom wyrafinowany smak i tajemniczą, ciepła nutę. Trochę apodyktyczny z natury nie lubi towarzystwa aromatycznych ziół. I o tym dobry kucharz powinien zawsze pamiętać.

Prawdopodobnie jest jedną z najstarszych uprawnych roślin świata. W Indiach hodowano tę dziwną bylinę na specjalnych plantacjach, bo bez jej charakterystycznego smaku i aromatu nie ma curry. Starożytna Europa odkryła imbir dzięki perskim karawanom, ale prawdziwą namiętnością zapałało do niego średniowiecze. W Polsce od czasów Reja był niezbędną przyprawą do flaków, pasztetów i grzanego piwa. W Niemczech aromatyzowano nim słynne norymberskie pierniki, a we Francji gruszkowe desery i potrawy z dziczyzny. Nikt jednak nie pokochał imbiru tak jak Anglicy, którzy od czasów podboju Indii wprowadzili do swojej kuchni słynne ginger cakes, chleb imbirowy, ginger ale, czyli specjalne piwo, a także imbirową lemoniadę, cukierki i konfiturę, nie mówiąc już o przyprawianej imbirem i podawanej na wszystkie sposoby baraninie.

Plantacje imbiru przypominają pola trzcinowe. Z bulwiastych, rozgałęzionych palczasto kłączy wyrastają metrowej wysokości lancetowate liście, między którymi pojawiają się kuriozalne, jaskrawożółte lub czerwone kwiaty. Imbir nie rozsiewa się sam i nie chce rosnąć w dzikim stanie. Plantatorzy co roku muszą obsadzać pola skrawkami kłączy, aby po 9 – 10 miesiącach zebrać plony. Wtedy wykopują kłącza, które następnie myje się, suszy w słońcu i wysyła w świat jako przyprawę. Jeśli przed suszeniem zdrapie się podobną do korka warstwę zewnętrzną, otrzyma się imbir biały. Imbir czarny, dłużej zachowujący świeżość, pochodzi z kłączy nie obieranych.

Na Jamajce, gdzie uprawia się najbardziej pachnący i słodki imbir na świecie, plony sięgają 1 tony z hektara. Imbir gorszej jakości, ale bogatszy w olejek eteryczny dostarcza Afryka Zachodnia. Ponad połowa światowej produkcji imbiru – różnej jakości – pochodzi z Indii. Duże plantacje są też w Australii i Brazylii.

Im grubszy korzeń imbiru, tym ostrzejszy smak przyprawy i więcej niepotrzebnych włókien. Młody ma bardziej czysty i słodki smak. Kupiony kawałek kłącza – niezbyt wysuszonego, bez wyrażnych uszkodzeń skórki – należy zawinąć w papier, następnie w folię i przechowywać w lodówce. Potrafi zachować świeżość nawet przez dwa miesiące. Kiedy jest potrzebny w kuchni, odcina się odpowiedni kawałek, obiera ostrym nożykiem ze skórki i drobno sieka lub uciera na tarce do jarzyn. Mielony, zawsze mniej wonny i w zasadzie pozbawiony wyrafinowanych tonów, powinien mieć kremowożółtą barwę, idealną konsystencję pudru, wolną od włókien i bryłek. Proszek imbirowy, zupełnie pozbawiony gorzkawych substancji, używany jest do przyprawiania deserów, ryżu i ciast. Kandyzowany, dobry dodatek do ponczów, grzanego wina, a także używany do dekoracji świątecznych keksów i pierników, jest typowym prezentem bożonarodzeniowym, nie tylko w Wielkiej Brytanii.

Do czego dodajemy? Jest niezastąpiony, jeśli chcemy upiec dobry pasztet, piernik i podać jedną z wersji curry. Cały świat jada imbirowo – miodowe kurczaki (pieczone, smażone) i imbirowe gruszki. Ale możliwości używania tej wyrafinowanej przyprawy są znacznie większe. Należy tylko pamiętać, że imbiry nie powinno się łączyć z ziołami, a jeśli już – to bardzo ostrożnie. Natomiast zawsze można go kojarzyć z przyprawami korzennymi: muszkatem, gorczycą, gożdzikami, liściem laurowym, wszelkimi odmianami pieprzu i zielem angielskim. Za szczególnie udaną uważa się kompozycję imbiru z cynamonem.

· Gdy się doda imbiru, mięso staje się bardziej kruche i nabiera delikatnej słodyczy i wyrażnie palącego smaku. To interesujący efekt, zwłaszcza w przypadku baraniny, pieczonej kaczki i gęsi, gulaszy wieprzowych i pieczonego boczku. Imbir nie tylko zmniejsza wrażenie tłustości wielu potraw, ale dzięki zawartym w nim substancjom aktywnym, pozwala je szybciej spalać.

· Ryby marynowane w imbirze tracą tranowy posmak. Klasyczna marynata składa się z soku z cytrusów, czosnku, sosu sojowego, posiekanej drobno cebuli, ziaren kolendry i utartego imbiru.

· Imbir dodawany w całości, delikatnie ożywia i wprowadza nowe, interesujące nuty do pospolitych zup. Szczególnie zyskuje rosół, zupa kalafiorowa i grochowa, kartoflanka i brokułowy krem, a także zupy owocowe.

· Dodaje świeżości i pikantności owocom morza. Kucharze szczególnie zalecają przyprawianie imbirem smażonych krewetek.

· Jeśli podaje się ryż na słodko, kawałek korzenia imbiru wrzucony do mleka, w którym będą gotowały się ziarenka, uczyni cuda. Uszlachetnia też bardzo kwaśne mleko i chłodniki na bazie kefiru lub jogurtu.

· Pocięte w plasterki kłącze dodaje się do wielu marynat, a szczególnie ogórków, zielonych pomidorów i dyni.

Imbirowe kuracje. W ciągu ostatnich lat naukowcy sprawdzili doświadczalnie obiegowe opinie o imbirze i okazało się, że ten wężlasty korzeń w pełni zasłużył na swoją legendę.

· Włóż 6 plasterków kłącza imbiru i laseczkę cynamonu do termosu i zalej szklanką wrzącej wody. Po 5 minutach otrzymasz pyszną, łagodzącą ból gardła herbatkę. Do smaku możesz dodać trochę cytryny i miodu

· Jeśli cierpisz na chorobę lokomocyjną, żuj plasterki kłącza lub popijaj w podróży esencjonalny imbirowy napar (2 łyżeczki utartego kłącza na szklankę wrzącej wody).

· Chemiczna struktura gingerolu, głównego składnika imbiru, przypomina aspirynę i ma podobne działanie. Uważa się, że imbir jest dobrym i pozbawionym skutków ubocznych środkiem na ból głowy, migrenę i stany zapalne przy artretyzmie. Jeśli masz gorączkę, imbir łagodnie ją obniży. Podobnie jak aspiryna zatrzymuje sklejanie się płytek krwi.

Żrodło:”Smaki i aromaty”




Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074


Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Innamoramento...